Filipović u Mariji Bistrici: Hrvatska nije nikad bila interesantnija investitorima

Već tradicionalno, 24. NASA GIP održava se ove godine, s fokusom na tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo, konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije

NASA u Mariji Bistrici! O Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu govorimo (NASA GIP), koje danas i sutra okuplja poduzetnike, gospodarstvenike te predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, resornih ministarstava i ostalih institucija, agencija te strukovnih udruženja. I to već tradicionalno, 24. NASA GIP održava se ove godine, s fokusom na tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo, konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije.

Glavnina tema, već su ranije najavili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji je organizator događanja, posvećena je aktualnim temama u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, a danas su se panelisti bavili potencijalima tržišta rada te relevantnošću strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva i poduzetništva. Doći ćemo do toga nešto kasnije, prvo spomenimo da je samu NASA-u otvorio ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je rekao da je konkuretno te inovativno poduzetništvo, kao i zelena Hrvatska zajednički cilj, a Hrvatska nikad interesantnija investitorima. Ponovno je istaknuo i kako je Vlada, u energetskoj krizi, donijela odluke za očuvanje radnih mjesta, a posebno se računa vodilo o građanima s paketima mjera.

– Rezultat toga je i činjenica da Hrvatska ima drugu najnižu cijenu električne energije u Europi, a štitili smo i mikropoduzetnike, obrtnike. Smanjivali smo porezno opterećenje, ukidali parafiskalne namete, a i dalje ćemo to činiti – rekao je ministar Filipović pa dodao da već godinu i pol sluša o recesiji od analitičara i kritičara, koji “samo pričaju”. Stopa rasta gospodarstva najveća je u Europi, kaže Filipović, a gleda li se struktura rasta, najveća je ona u kategoriji investicija i osobne potrošnje. A investicije ga posebno vesele, kaže, 13 milijardi eura ulaganja bilo je u proteklih nekoliko godina, a s investicijama raste i standard građana.

Sve je veći standard i onima koji se odlučuju za obrtnička zanimanja, zaključeno je na panel diskusiji na kojoj su sudjelovali ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, Robert Blažinović, p.o. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te Josip Zaher, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb. 

Kako su zaključili panelisti, učenike te njihove roditelje potrebno je zainteresirati za obrtnička zanimanja kojih kronično nedostaje, i to upravo za ona koja nedostaju gospodarstvu, a na tome se i intenzivno radi izradom novih kurikuluma te obrazovanjem i odraslih.

Izvor (Večernji list)